Expositie

Kunst in de Kerk Lichtaard tijdens de winkeltjesroute van zaterdag 26 juni

Noordermieddijk 3
9176 GE Lichtaard

Op zaterdag 26 juni is de kerk van Lichtaard omgetoverd tot expositieruimte voor beeldend kunstenaars Wiep de Wit en Tineke Ploeg en dichter Jan H. Woudstra. Zij staan deze maand centraal tijdens Kunst in de Kerk, een initiatief van de Noord-Friese Winkeltjesroute. Tussen 10.00 uur tot 17.00 uur exposeren de regionale kunstenaars hun werk in het 16e eeuwse Gertrudiskerkje aan de Noardermieddyk 3 in Lichtaard. De toegang is gratis en coronaproof mits men zich houdt aan de geldende regels van het RIVM. Een bezoek aan de expositie kan gecombineerd worden met een ronde langs de winkeltjes en ateliers van de Noord-Friese Winkeltjesroute. Routekaarten zijn verkrijgbaar in de kerk of gratis te downloaden via

Het werk van Wiep de Wit is herkenbaar door de puurheid, het minimale, de gemengde technieken en de steeds terugkomende kleuren, zowel in haar ruimtelijke objecten als het platte vlak waarop ze werkt. Te zien valt dat ze probeert de werkelijkheid naar haar hand te zetten zodat er een geheel eigen sfeer ontstaat. “Mijn bedoeling is om met de grootst mogelijke eenvoud mijn gevoel voor landschap en natuur uit te drukken”, aldus Wiep. Door de persoonlijke rust die ontstond tijdens de corona periode kreeg ze inzicht dat de huizen die ze al jaren maakt, een metafoor zijn voor haar thuisgevoel. Een terugkerend thema in haar werk is ook het wad. Opgroeiend in Dronrijp en later verhuisd naar de zware klei bij de kust is het logisch dat het wad invloed heeft op haar werk.

Atelier Suderheech  www.wiepdewit.nl

Tineke Ploeg schildert uit pure passie. Ze heeft een atelier aan de zeedijk bij Ezumazijl waar ze haar schilderijen ook tentoonstelt. Tineke schildert bij voorkeur dieren, al van jongs af aan houdt ze zich hier mee bezig. De techniek van het schilderen met olieverf op doek heeft ze begin jaren 70 geleerd op de Kunstacademie in Leeuwarden. Later heeft ze haar kunde verfijnd door het volgen van extra lessen in schilderen. Haar voorkeur gaat uit naar schilderen met olieverf op doek en met plakkaatverf op steigerhout. Tineke is naast schilder ook keramiste. Haar liefde voor keramiek begon toen ze bij Tichelaar in Makkum schilderde als plateelschilder. Ook haar keramiek is te bewonderen in haar atelier bij Ezumazijl.

2de Presentatie bundel ‘In Gedichten Gevangen

Jan H. Woudstra (1963) beschrijft in zijn gedichten wat hem bezighoudt. Veel gedichten uit zijn 2e bundel zijn ontstaan als rouwverwerking na het overlijden van zijn vrouw Baukje in 2016. Een aantal gedichten is geschreven in het Fries. De inspiratie van de gedichten put de schrijver uit zijn dagelijkse leven. De gedichten zijn doorspekt met Geloof, Hoop en Liefde. Zijn 1e bundel ‘In Gedichten Verzonken’ verscheen in september 2019. De schrijver is geboren en getogen in Leeuwarden. Na zijn huwelijk heeft hij zich gevestigd in Dokkum. In de stilte van de Petruskerk klinken zijn gedichten en is er ruimte om de auteur te ontmoeten. Meer informatie via: inGedichten7@gmail.com

Door meerdere kunstenaars tegelijk te laten exposeren in het kerkje, wordt  elke maand voor een verrassende expositie gezorgd. De expositie vindt  slechts eenmaal per maand plaats op de laatste zaterdag van de maand en  is te combineren met de Noord-Friese Winkeltjesroute. Bent u kunstenaar  en heeft u interesse in exposeren bij Kunst in de Kerk? Stuur een  mailtje naar liesbeth@outdoormozaiekgallery.nl. Kunst in de Kerk is onderdeel van de Noord-Friese Winkeltjesroute. In de kerk zijn routekaarten gratis verkrijgbaar.

 

Wiep de Wit KL
EXP foto 2707 03
writing-1209121_1920